Wat is beleggen?

Bij beleggen denken mensen vaak aan mannen strak in pak die zich op de beursvloer begeven. Het wordt gezien als een tijdrovend activiteit die veel geld kost. Wat vaak wordt vergeten is dat er ook veel geld mee kan worden verdiend. Daarnaast kunt u ook heel goed zelf online beleggen en hoeft u geen afgestudeerde econoom te zijn. Beleggen is geld besteden aan bedrijven of ondernemingen in de vorm van bijvoorbeeld beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Als u uw geld op een spaarrekening laat staan, kan het door inflatie waarde verliezen. Mensen met een groot privévermogen kiezen er daarom vaak voor om (een deel van) hun spaargeld te beleggen. Het doel van geld beleggen is altijd zorgen voor waardevermeerdering (rendement behalen).

Mogelijkheden van beleggen

De bekendste vormen van beleggen zijn het kopen van aandelen en obligaties. Als u één of meerdere aandelen van een bedrijf bezit, bezit u als het ware een klein stukje van dat bedrijf. Aandelen worden vaak gekocht om ze later met winst te kunnen verkopen. Een obligatie is een vorm van een lening aan een bedrijf. U krijgt hier rente voor terug. Naast deze twee vormen kunt u uw geld bijvoorbeeld ook beleggen in vastgoed, edelmetalen (bijv. goud en zilver), olie of forex (valuta).

Tips voor starters

Wanneer u net begint met beleggen, is het belangrijk dat u zich goed inleest. Daarnaast is het aan te raden indien het om grote sommen gaat, uw geld te beleggen samen met een vermogensbeheerder. U heeft zelf inspraak, maar u krijgt hulp van een professional in het vak. Beleggen brengt risico's met zich mee, die natuurlijk kunnen worden beperkt. Als u gaat beleggen kunt u daarom het beste uw beleggingen spreiden.

Investeren in vastgoed
Crowdfunding voor goede doelen
Duurzaam investeren
Shoppen met kortingscodes