Wat is investeren?

Wanneer u ergens geld, tijd of moeite insteekt, met als doel daar over langere termijn pas profijt van te hebben, kan er worden gesproken over een investering. Een voorbeeld om dit te verduidelijken: als u topsporter wilt worden, is het belangrijk dat u veel tijd steekt in bijvoorbeeld trainen en letten op voeding. U zult echter niet direct resultaat merken van het vele trainen. Er kan worden gesproken over een investering in tijd, met als doel op latere termijn een hoger niveau te bereiken. Als er wordt gekeken naar een investering met geld is crowdfunding een goed voorbeeld. U investeert een geldbedrag, met als doel dat een project over een tijdje van de grond komt of dat door uw geldbedrag de kwaliteit van een product wordt verbeterd. Hier zijn echter wel eerst ontwikkelingen en onderzoek voor nodig en het resultaat is niet direct zichtbaar.

Verschil tussen investeren en beleggen

Hoewel beleggen en investeren vaak worden gebruikt om hetzelfde principe aan te duiden, bestaan er wel degelijk verschillen. Bij een investering wordt er ergens tijd, mankracht, moeite of geld aan besteed. Beleggen gaat echter alleen om een financieel voordeel dat na een bepaalde termijn wordt behaald. Het gaat dus altijd om geld. Uw vermogen wordt bijvoorbeeld belegd in aandelen of andere projecten. Een belegging moet altijd geld opleveren, terwijl dit bij een investering niet per se hoeft. Crowdfunding levert u bijvoorbeeld (meestal) geen geld op. U krijgt alleen uw investering terug, in sommige gevallen met wat rente.

Waarin moet u investeren?

Er zijn heel veel verschillende projecten waarin u kunt investeren. Kies iets waar u achter staat. Laat u daarnaast goed informeren over de huidige markt. Het zou zonde zijn als uw investering over een week niets meer waard blijkt te zijn, omdat de financiële situatie van het bedrijf of project is veranderd.

Crowdfunding voor goede doelen
Online beleggen
Kinderspaarrekening openen
Cashback